Uudet ratkaisut koronan altistumis- ja tartuntaketjujen katkaisemiseen

 

Arvoisat kansanedustajat

Miksi viranomaiset Suomessa, eivät ole halukkaita suosittelemaan ja ottamaan käyttöönsä uusia teknologisia innovaatioita koronan torjunnassa?

Markkinoilla on uusia ratkaisuja nopeaan koronajäljitykseen, jotka sopivat kaikkiin julkisiin ja yksityisiin liiketoimitiloihin. Jos uusia jäljityspalveluita otettaisiin käyttöön, niin mm. ravintolarajoituksia voitaisiin lieventää tai jopa poistaa kokonaan.

Kokemuksemme mukaan terveysviranomaisten toiminta tarpeeseen nähden on kuitenkin hämmästyttävän hidasta ja kankeaa, vaikka tautitilanne on uhkaava ja viranomaiset sekä asiantuntijat puhuvat jäljityksen olevan ratkaisevaa taudin torjunnassa.

Yrityksemme on kehittänyt nopeaan koronajäljitykseen www.koronastoppi.fi -palvelun, jonka vuoksi olemme olleet yhteydessä kaikkiin 20 Suomen sairaanhoitopiiriin. Sairaanhoitopiireistä Lappi ja Kainuun sairaanhoitopiirit ovat ensimmäisenä antaneet suosituksen Koronastopin käytöstä liiketoimijoille omalla alueellaan ((Kainuun virallinen tiedote ohessa). Muut pohjoiset sairaanhoitopiirit ja Ahvenanmaa ovat seuraamassa perässä, mutta tarvittava valtakunnallisuus on jäämässä pahasti puutteelliseksi.

Koronastoppipalvelu mahdollistaa asiakkaiden puhelinnumeron keräämisen helposti ja nimettömästi QR- koodi teknologian avulla. Sairaanhoitopiirien jäljittäjillä kuten tällä hetkellä esim. Kainuussa, on omat salasanat järjestelmään, josta he saavat altistuneiden puhelinnumerot välitöntä yhteydenottoa varten. Koronastoppi helpottaa pitkää ja vaivalloista jäljitystyötä huomattavasti.

THL:n mukaan Koronavilkun jäljitysprosentti pääkaupunkiseudulla on ollut syksyn aikana 39 %. Tämä tarkoittaa sitä, että 61 % altistuneista jää jäljittämättä. Mikäli Koronastoppi otettaisiin tukemaan Koronavilkkua, jäljityksessä päästäisiin merkittävästi korkeampiin lukemiin ja tartuntaketjut pystyttäisiin katkaisemaan välittömästi.

Useita ravintoloita on Etelä- ja Pohjois-Suomessa ottanut Koronastopin käyttöönsä. Etenemme kuitenkin liian hitaasti sairaanhoitopiiri ja ravintola kerrallaan. Nyt on kiire! Ilman teidän apuanne emme saa palvelua laajenemaan valtakunnallisesti riittävän nopeasti. Suomi on kovaa vauhtia matkalla kohti viime kevään kaltaista lockdown-tilaa, ellei jäljitystä tehosteta ja nopeuteta uusilla tavoilla.

Olemme olleet yhteydessä Suomen suurimpiin ravintolaketjuihin sekä pienempiin ravintoloihin ja heidän viestinsä on ollut, että he ottaisivat Koronastopin heti käyttöönsä, jos se olisi pakollinen tai sitä edes suositeltaisiin käytettäväksi ministeriön ja THL:n taholta. Samaa viestiä olemme saaneet myös muilta ravintola-alan ulkopuolisilta liiketoimijoilta, joihin Koronastoppi sopii käytettäväksi. Käytännössä he viittaavat eduskuntaan ja ministeriöön (STM). Ilman edellä mainittujen tahojen kannanottoa, Koronastoppi uhkaa jäädä muutaman vastuullisimman ravintolan marginaaliseen käyttöön, vaikka se olisi mahdollista saada koko yhteiskuntaa hyödyttävään käyttöön nopeasti.

Esim. Levillä, jossa Koronastopin käyttö aloitettiin kaksi viikkoa sitten, on jo useita satoja asiakaskirjautumisia, joiden avulla terveysviranomaiset voi tarvittaessa ottaa yhteyttä ihmisiin, jos hiihtokeskuksessa todetaan altistumisia. Palvelu siis toimii ja ravintolat kirjaavat asiakkaiden tietoja ylös aktiivisesti. Vastuulliset yritykset Levillä, eivät halua toista koronalinkoa keskukseensa.

Yhdysvalloissa asiakkaan yhteystiedon kirjaaminen on pakollista jo kuudessa osavaltiossa ja nämä osavaltiot lisääntyvät jatkuvasti. Moskovassa QR-koodi pohjalta toimiva rekisteröityminen on pakollista jo kaikissa yökerhoissa sakon uhalla. Yökerhot voivat olla auki, koska terveysviranomaisella on varmuus siitä, että jokainen altistunut asiakas pystytään jäljittämään välittömästi. Jäljitysprosentti näissä yökerhoissa on 100%! Saksassa ja Ranskassa ravintoloille asetettiin pakkovelvoite asiakkaiden yhteystietojen kirjaamiseen kuukausi sitten. Pakko tuli liian myöhään. Vain päiviä pakon jälkeen kaikki ravintolat suljettiin molemmissa maissa.

HUS: n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi totesi viime viikolla julkisesti, että kaikki parhaat keinot ovat jo Suomessa käytössä leviämisvaiheessa. Tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet meille äärimmäisen turhauttavia, kun sovelluksen käyttöönotossa hidastellaan, vaikka hyödyt ovat kiistattomat. Emme ole myöskään tämän väitteemme kanssa yksin. Ohessa linkki emeritusdosentti Jussi Tammisolan näkemykseen koronajäljityksen nykytilasta Suomessa (https://www.hs.fi/mielipide/art- 2000007619667.html?share=e7037c949e4eb5b2d8d38ea48e4082f1).

Sairaanhoitopiireistä olemme saaneet kuulla, ettei Koronavilkku yksin riitä pysäyttämään epidemiaa. Se on liian hidas ja jäljitysprosentti on liian alhainen. THL ei vastusta Koronastopin käyttöönottoa, mutta ei millään tavalla julkisesti asetu sen puolellekaan. Ravintolat ja liiketoimijat jätetään epävarmuuden tilaan siihen asti, kunnes paikallinen terveysviranomainen suosittelee palvelua. Kansallinen viranomainen ja ministeriö ovat täysin hiljaa, vaikka ovat tietoisia palvelusta, vannoen virallisesti vain yhden sovelluksen puolesta, näkemättä uusien tartunta- ja altistumisjäljityspalveluiden kehitystä ympärillään.

Koronavilkku on toiminut tähän pisteeseen asti suhteellisen hyvin. Sen puutteellisuudet on myös tiedostettu ja niistä on opittu. Onko Suomella varaa jättää oppi hyödyntämättä ja mennä pelkästään yhden sovelluksen varassa pandemian loppuun asti, ottamatta käyttöön muita jäljitystä auttavia sovelluksia? Samalla on tärkeä ymmärtää, ettei Koronastoppi tai sen kaltaiset teknologiat sulje pois Koronavilkkua vaan täydentävät sitä.

Suomalaisten sairaanhoitopiirien jäljittävät joutuvat nyt käyttämään jäljityksessä erittäin työläitä metodeja ja ovat äärimmilleen työllistettyjä, olisi järkevää ottaa käyttöön myös muita jäljitystä helpottavia palveluita. THL:n vastaamattomuus yhteydenottoihimme on ollut suorastaan hämmentävää. Miksi?

Onko STM:ssä ja THL:ssä tehty periaatepäätös siitä, että Suomeen riittää vain yksi koronajäljityspalvelu. suomalaisten terveys ja turvallisuus ovat alisteisia tälle ratkaisulle. Uudet teknologiset innovaatiot koronan vastaisessa taistelussa jätetään huomioimatta riippumatta siitä, kuinka käyttökelpoisia ne voisivat olla. STM:n aj THL:n suhtautuminen ei ole ainoastaan valitettavaa vaan myös hengenvaarallista Suomen kansalaisten terveydelle. Suomi on jo siinä tilanteessa, että kansalaisia kuolee koronaan päivittäin ja tahti kiihtyy koko ajan. Näin ei tarvitsisi olla.

Koronastopin kaltaiset jäljitystyökalut ovat proaktiivisia. Ne eivät toimi enää silloin kun epidemian leviäminen on päästetty siihen pisteeseen, että yhteiskunta on pakko sulkea. Suomessa ei ole vielä liian myöhäistä toimia proaktiivisesti. Puuttuu vain poliittinen tahto antaa velvoite tai edes suositus liiketoimijoille, että he pyytäisivät asiakkailtansa puhelinnumeron jäljityksen helpottamiseksi. Viranomaisen omaa retoriikkaa lainaten totean, että ilman tätä toimenpidettä se yksi kivi pandemian torjunnassa jää Suomessa kääntämättä.

Suojamaskeja ei voitu suositella viime keväänä, koska niitä ei ollut riittävästi. Koronastopin suosittelemiseen ei ole mitään todellista estettä. Sen tietoturva on tarkistettu THL:n asiantuntijoilta ja teho epidemian leviämisen ehkäisemiseen on mahdollisesti vielä suurempi kuin maskien käytöllä. Helppo ja tehokas toimenpide on jäänyt Suomelta käyttämättä kokonaan. QR- koodeilla tehtävä kirjautuminen liiketoimipaikoissa leviää maailmalla vauhdikkaasti, koska se on erittäin nopea ja tehokas jäljitystapa.

Suomella ei ole varaa jäädä tässä asiassa viimeisten maiden joukkoon. Yhteiskunnan uudelleen sulkemisen hinta on liian kova.

Koronastoppi palvelu on toistaiseksi maksuton sairaanhoitopiireille. Ravintoloilta veloitetaan kuukausimaksu palvelun käytöstä. Tämä on herättänyt keskustelua ravintolapiireissä. He kokevat, että kyseessä on yhteiskunnallisesti tärkeä ja yleishyödyllinen jäljitystyökalu, jonka kustannukset kuuluisivat valtion maksettavaksi. Tämä on myös asia, josta pitäisi pystyä tekemään poliittinen päätös. Mahdollisesti jonkinlainen hybridimalli valtion ja ravintoloiden välillä kustannusten jaosta voisi toimia. Pandemian tukahduttamista ei voi jättää kiinni tällaisesta asiasta.

Olemme lähettäneet tämän sähköpostin jokaiselle kansanedustajalle 18.11.2020. Toivomme, että mahdollisimman moni kansanedustaja ottaa asian seuraavalla eduskunnan kyselytunnilla torstaina 19.11. Oheen on liitetty materiaalia koskien Koronastoppia. Esittelemme mielellämme palvelua tarkemmin tai voimme järjestää etäpalaverin. THL:n johdolle esitimme etäpalaveria jo kaksi viikkoa sitten, mutta emme ole vielä saaneet vastausta.

Pyydämme, että vaaditte hallitusta ja ministeriötä virallisesti suosittelemaan uusia teknologisia innovaatioita koronan torjunnassa. Pyydämme myös, että hallitus vakavasti harkitsee mahdollisuutta tehdä asiakaskirjautumisista pakollinen tai vähintään suositeltava toimenpide ravintoloissa ja muissa liiketiloissa.

Kunnioittavasti
Jari Karjalainen, Liiketoimintajohtaja
Koronix Oy,
Puh. 040 445 0924
jari.karjalainen@koronastoppi.fi